چکیده
هدف: در این پژوهش هدف طراحی الگوی جامع توسعه منابع انسانی مبتنی بر تعالی و بالندگی سازمانی در سازمان هواشناسی کشور بود.
طراحی/ روششناسی/ رویکرد: برای این منظور از کارکنان سازمان هواشناسی ۱۹۶ نفر بهعنوان نمونه انتخاب شدند. روش پژوهش آمیخته (کمی – کیفی) بود که برای شناسایی مؤلفههای توسعه منابع انسانی از مصاحبه نیمهساختاریافته استفاده شده است که برای این بخش از ۹ خبره برای این منظور کمک گرفته شد که مصاحبهها تا زمان اشباع نظری ادامه یافت؛ در این بخش ۵۰ کد توصیفی و ۱۴ کد محوری شناسایی شد. برای سنجش دو متغیر بالندگی و تعالی از پرسشنامههای استاندارد استفاده شده است. در بخش کمی اطلاعات بهدستآمده از ۳ پرسشنامه با استفاده از نرمافزار pls مورد تجزیهوتحلیل قرار گرفت.
یافتههای پژوهش: نتایج نشان داد متغیر تعالی با ضریب ۰.۷۲۹ نسبت به بالندگی با ضریب ۰.۶۹۱ در جایگاه اول اهمیت آن در توسعه منابع انسانی دارد. در نهایت، با توجه به ضرایب بهدستآمده از پژوهش مدل نهایی طراحی شد و برای اعتبارسنجی پرسشنامهای طراحی گردید و به ۲۰ خبره از اعضای هیئتعلمی ارائه شد و مدل نهایی تأیید شد. در این قسمت با نظر خبرگان مدل به دو شکل طراحی شده است مدل اول نوع سازمان در تعامل بالندگی و تعالی است که چهار نوع سازمان شناسایی گردید، ۱- مکانیکی ۲- نتیجهگرا ۳- تعاملی ۴- ارگانیک، که هر کدام دارای ویژگیهای خاص خود است. در نهایت، مدل نهایی با چهار جنبة ۱- فلسفه و اهداف با میانگین (۳.۷۸) ۲- مبانی تئوریک (۳.۵۲) ۳- سازوکار اجرایی (۳.۸۹) ۴- ارزشیابی و مهندسی مجدد (۳.۷۴) مورد ارزیابی قرار گرفت و با توجه به میانگین بالای ۳ نشان میدهد که مدل مورد تأیید است.
محدودیتها و پیامدها: به دلیل گستردگی عوامل رفتاری، مطالعه کامل آنها در این پژوهش ممکن نبود. لذا، بازه زمانی مشخصی از مقالات مورد مطالعه قرار گرفت. همچنین، پیشنهاد میگردد سایر جنبههای توسعه منابع انسانی مورد بررسی قرار بگیرد.
پیامدهای عملی: توسعه منابع سازمانی در سازمان میتواند به بهبود تعالی و بالندگی سازمانی کمک کند.
ابتکار یا ارزش مقاله: طراحی و پیادهسازی ساختارها، فرآیندها و سیستمهای مطلوب جهت ایجاد تعالی سازمانی و بالندگی سازمانی از مهمترین چالشهای توسعه منابع انسانی است. ازآنجاکه این سازمانها تأثیر زیادی بر زندگی آحاد افراد جامعه دارد، توجه بهسلامت آنها از اهمیت دوچندانی برخوردار میباشد.
نوع مقاله: مقاله پژوهشی
کلیدواژهها