چکیده
هدف: پژوهش حاضر با هدف شناسایی الگوهای ذهنی کارکنان امور مالیاتی گیلان درباره موانع کنترل سازمانی اثربخش انجام شده است.
طراحی/ روششناسی/ رویکرد: پژوهش از نوع روششناسی کیو میباشد. جامعه آماری پژوهش در هر دو بخش کیفی و کمی شامل کلیه کارکنان اداره امور مالیاتی استان گیلان میباشد که از بین آنها تعداد 13 نفر بهصورت هدفمند بهعنوان نمونه انتخاب شدهاند. دادههای بخش کیفی از طریق مصاحبه با خبرگان و در بخش کمی از طریق کارتهای کیو و جدول کیو، گردآوری شده است. تحلیل دادههای بخش کیفی با استفاده از تحلیل محتوا و بخش کمی با استفاده از تحلیل عاملی اکتشافی منجر به شناسایی 27 گزاره شده است.
یافتههای پژوهش: یافتههای پژوهش نشان میدهد که 6 الگوی ذهنی شناسایی شده است که عبارتاند از: قوانین و خطمشیهای کنترلی ضعیف سازمان، انتصاب کارکنان بیانگیزه، فساد در فرآیند کنترل، مشارکت ندادن کارکنان توانمند در طراحی و اجرای مکانیسم کنترل، ضعف در زیرساختهای انسانی، فنی و اطلاعاتی در نظام کنترلی و کنترل سلیقهای.
محدودیتها و پیامدها: از محدودیتهای پژوهش حاضر دسترسی سخت به نمونه آماری به دلیل شیوع کرونا و عدم آشنایی آنان با روش کیو میباشد.
پیامدهای عملی: پیامدهای پژوهش حاضر به مدیران و رؤسای مالیاتی کمک میکند تا برای ارتقای سطح اعتماد، کارایی و تشویق افراد به مشارکت بیشتر و سختکوشی در راستای نیل به اهداف سازمانی، خطمشیهای مناسبتری را در پیش بگیرند.
ابتکار یا ارزش مقاله: استفاده از روش کیو برای شناسایی الگوهای ذهنی کارکنان در راستای کمک به مشاوران و مجریان مالیاتی برای ارائه مشاوره و خدمات بهتر در زمینه اداره امور مالیاتی میباشد.